Aktualności Jak rozpalić w piecu na pellet? Poradnik Aby ręcznie rozpalić w piecu na pellet, przełącz go w tryb pracy manualnej i umieść w palenisku trochę pelletu, a na nim rozpałkę. Następnie podpal ją, a potem dosyp więcej paliwa i ustabilizuj płomień za pomocą nadmuchu. W tym poradniku opisujemy dokładnie proces rozpalania pieca na pellet oraz odpowiadamy na najpopularniejsze pytania związane z tym tematem. Spis treści: Pierwsze rozpalenie pieca na pellet — co warto wiedzieć? Jak przygotować piec na pellet do rozpalania? Czym rozpalać w piecu na pellet? Jak rozpalić w piecu na pellet krok po kroku? Czego nie robić podczas rozpalania w piecu? Jak rozpalić w piecu na pellet — FAQ Nowoczesne piece na pellet posiadają systemy automatycznego rozpalania, które doskonale radzą sobie bez obsługi człowieka. Jednak starsze modele rozpalać trzeba ręcznie. Dowiedz się, jak to robić, nawet wtedy, gdy masz nowy kocioł. Umiejętność rozpalania w piecu na pellet przyda Ci się np. podczas awarii zapalarki. Pierwsze rozpalenie pieca na pellet — co warto wiedzieć? Pierwsze rozpalenie pieca na pellet ma duże znaczenie dla jego dalszej eksploatacji. W trakcie tego procesu sterownik dopasowuje ustawienia pracy, a Ty masz okazję zapoznać się z obsługą kotła. Z tych powodów zaleca się, aby pierwsze uruchomienie pieca przeprowadził wykwalifikowany specjalista zgodnie z zaleceniami producenta kotła. Jednak niezależnie do tego, kto będzie pierwszy raz rozpalał Twój piec na pellet, przed rozpoczęciem tego procesu należy przede wszystkim sprawdzić, czy kocioł został prawidłowo zamontowany. Skontrolować trzeba również szczelność wszystkich połączeń oraz drożność komina i kanałów wentylacyjnych, a zwłaszcza zetki doprowadzającej świeże powietrze do kotłowni. Jak przygotować piec na pellet do rozpalania? Często pytacie nas, jak przygotować piec na pellet do rozpalania. Kluczową kwestią jest w tym przypadku wyczyszczenie paleniska. Usuń wszystkie pozostałości popiołu i sadzy z poprzednich cykli spalania. Jeśli Twój kocioł wyposażony jest w automatyczną zapalarkę, jego przygotowanie do ręcznego rozpalania może być jedną z niewielu okazji do gruntownego wyczyszczenia paleniska. W kolejnym kroku sprawdź przewody dymowe i kanały powietrzne. Chodzi zarówno o te wewnątrz pieca (w miarę możliwości dostępowych), jak i w kotłowni. To ważne szczególnie wtedy, gdy nie korzystałeś z kotła przez dłuższy czas np. w lecie. Nieużywany komin czy wentylacja mogą bowiem zostać zatkane przez gniazda zwierząt (osy, ptaki, gryzonie) lub inne zanieczyszczenia (np. liście). Skontroluj również stan techniczny samego pieca. Sprawdź, czy wszystkie podzespoły pracują prawidłowo, czy nic nie zostało uszkodzone. Ostatnią kwestią podczas przygotowań pieca na pellet do rozpalania, jest upewnienie się, że paliwo, czyli pellet posiada odpowiednią jakość. Przede wszystkim czy nie jest zawilgocony i zanieczyszczony. Czym rozpalać w piecu na pellet? Rozpalanie w piecu na pellet wymaga zastosowania rozpałki o określonych cechach. Zaleca się stosowanie podpałek ekologicznych oraz dedykowanych kostek rozpałkowych. Równie dobrze sprawdzają się wióry drzewne, trociny i niewielkie kawałki suchego drewna, a nawet kora (np. brzozowa). Zastosowana podpałka musi łatwo zająć się płomieniem, ale w żadnym wypadku nie może być substancją wybuchową. Do rozpalania w piecu na pellet nigdy nie używaj więc: stężonego alkoholu (np. denaturatu), rozpuszczalników, benzyny, nafty, innych produktów, które spalają dynamicznie. Pamiętaj, że zamknięte środowisko pieca o ograniczonej cyrkulacji powietrza sprzyja gromadzeniu się par substancji wybuchowych w dużych stężeniach. Gwałtowny zapłon takiej mieszanki może uszkodzić uszczelki pieca lub sam kocioł, wywołać pożar kotłowni i Twoje obrażenia. Nadmiar wygenerowanego w wybuchu ciepła może uszkodzić komorę spalania, a gwałtownego płomienia nie da się kontrolować. Uszkodzeniu może ulec także system automatycznego rozpalania. Jak rozpalić w piecu na pellet krok po kroku? Poniżej opisujemy, jak krok po kroku rozpalić w piecu na pellet. Ta instrukcja jest bezpieczna zarówno dla osoby rozpalającej, jak i samego urządzenia. Jednak, jak podczas każdej czynności, wymagającej użycia otwartego ognia, podczas jej wykonywania postępuj rozważnie i ostrożnie. Rozpalanie pieca na pellet krok po kroku — instrukcja: Przestaw piec w tryb pracy manualnej. Sprawdź stan pieca, a zwłaszcza paleniska. Usuń z niego zanieczyszczenia, popiół i sadzę. Upewnij się, że w podajniku znajduje się odpowiednia ilość pelletu. Wsyp do paleniska niewielką ilość suchego, dobrej jakości pelletu. Na pellecie umieść niewielką ilość odpowiedniej rozpałki, a następnie podpal ją zapalniczką lub zapałkami. Po zajęciu się podpałki, dosyp jeszcze trochę pelletu. Włącz nadmuch i dostosuj jego intensywność tak, aby wspomóc spalanie i uzyskać równomierny płomień. Przełącz piec w tryb pracy automatycznej, aby kontrolować proces spalania. Czego nie robić podczas rozpalania w piecu? Jak widzisz, ręczne rozpalanie w piecu na pellet nie jest specjalnie skomplikowane. Warto jednak wiedzieć, czego nie robić, aby proces ten był efektywny i bezpieczny. Przede wszystkim nie zaniedbuj regularnego czyszczenia paleniska. Resztki popiołu i sadzy blokują przepływ powietrza w komorze spalania, co utrudnia lub może nawet uniemożliwić rozpalenie pieca. Brudne palenisko może być powodem nadmiernego dymienia i zwiększa ryzyko przegrzania pieca. Podczas rozpalania w piecu nie używaj mokrego pelletu. Nie licz na to, że wyschnie on w kontakcie z płonącą rozpałką. Niskiej jakości, zawilgocone paliwo nie tylko trudniej się zapala (lub wcale), ale także wytwarza więcej dymu, produkuje mniej energii cieplnej oraz może powodować gromadzenie się lepkich osadów w palenisku, które utrudniają późniejsze czyszczenie. Nie używaj również wybuchowych podpałek ani dużych ilości tych odpowiednich. Pamiętaj, że nowoczesne piece na pellet skonstruowane są w taki sposób, aby ułatwić rozpalanie, dlatego wystarczy minimalna ilość rozpałki, aby osiągnąć sukces. Nie ignoruj także problemów z drożnością komina lub kanałów wentylacyjnych. Słaby ciąg zwykle skutkuje zadymieniem kotłowni i poważnie utrudnia zapłon. Nawet jeśli uda Ci się rozpalić piec przy zatkanej wentylacji, jest więcej niż pewne, że samoczynnie zgaśnie on z braku dopływu tlenu po krótszym lub dłuższym okresie pracy. Jak rozpalić w piecu na pellet — FAQ Czy piec na pellet sam się rozpala? Tak, nowoczesne piece na pellet posiadają automatyczny system zapłonu, który dzięki wykorzystaniu elektrycznej grzałki pracuje bezobsługowo. Wystarczy włączyć kocioł, a proces rozpocznie się samoczynnie. Ile czasu potrzeba, aby piec na pellet się rozpalił? Czas rozpalania przede wszystkim zależy od modelu pieca i jakości pelletu. Standardowo proces ten trwa od 5 do 15 minut. Co ile powinien rozpalić się piec na pellet? To zależy od ustawień pieca i zapotrzebowania na ciepło. W trybie automatycznym sterownik kotła dostosowuje cykle rozpalania do bieżących warunków. Dlaczego piec na pellet nie chce się rozpalić? Jeśli zastanawiasz się, dlaczego piec na pellet nie chce się rozpalić, wiedz, że najczęściej spowodowane jest to zabrudzonym paleniskiem, niską jakością pelletu i niedrożnością kanałów powietrznych. Najrzadziej zdarzają się uszkodzenia automatycznego systemu zapłonu. Przeczytaj poradniki o kotłach pelletowych: Jakie są koszty ogrzewania domu pelletem? Koszty ogrzewania domu – kalkulator Sezon grzewczy w Polsce – poradnik! Czym wyczyścić piec ze smoły? Do kiedy wymiana pieca na nowy? Jak dobrać moc kotła? Jak ustawić piec na pellet? Jak ustawić palnik na pellet?